VEEL MINDER GAATJES DOOR NIEUWE PREVENTIEMETHODE ‘GEWOON GAAF’

 

Normal_kind_tandarts_gebit_mond

Er is een nieuwe preventiemethode voor de mondzorg ontwikkeld die ervoor kan zorgen dat jonge kinderen zeventig procent minder gaatjes krijgen. ‘Gewoon Gaaf’ is een van oorsprong Deense methode die nu ook met succes in Nederland wordt toegepast. Dit meldt RTV Drenthe.

‘Gewoon Gaaf’ is een preventiemethode waarbij per kind gekeken wordt hoe de mondsituatie is. Hiervan wordt een risico-analyse gemaakt. Onderdeel van de nieuwe methode is dat kinderen op jongere leeftijd al naar de tandarts gaan. In plaats van de standaard van twee jaar wordt in de nieuwe methode geadviseerd om een kind met een half jaar voor het eerst naar de tandarts te laten gaan. Vanaf het allereerste tandje kunnen tandartsen een kind begeleiden en hun aanpak afstemmen op de mondgezondheid en situatie van het kind.
‘Gewoon Gaaf’ zou zorgen voor een afname van het aantal gaatjes bij kinderen van zeventig procent. Volgens Vakblad Vroeg blijkt uit recent onderzoek dat de preventiemethode goed werkt. Over een periode van drie jaar kregen kinderen van zes tot negen jaar veel minder fluoridebehandelingen (-88 procent), werden ze veel minder geseald (-66 procent) en nam het aantal vullingen per kind flink af  (-62 procent).
© Nationale Zorggids
To Top